Healthy living features

email E-Mail
Print

HEALTHY LIVING FEATURES

Content current at time of publication.

Could you save a life?

Posted: November 2012 

What you don’t know about CPR may surprise you. Take the quiz now.


Zombies teach you CPR! Check out The Undeading, our three-minute horror movie with a message. Since its launch in October 2012, The Undeading has gone viral around the world.

Cardiopulmonary resuscitation (CPR) has changed and it’s easier than ever to save the life of someone in cardiac arrest. Test your knowledge with these questions.

1. If someone has collapsed and is not responding, what is the first thing you should do?
a) Check for a pulse
b) Call 9-1-1 or your local emergency number
c) Check to see if they’re breathing
d) Run away

Answer: (b) Call 9-1-1 or your local emergency number right away.

2. Who can perform CPR effectively?
a) Doctors and nurses
b) Paramedics
c) People who have special training in CPR
d) You
e) Zombies
f) All of the above

Answer: (f) All of the above; this means you! CPR training can help you know what to do but it’s not necessary. Even without training you can still perform CPR – and maybe save someone’s life.

3. CPR involves pushing down on the person’s body using the heel of your hand, with the other hand on top, fingers interlocked. Where do you push?
a) On the person’s navel
b) In the centre of the chest
c) Two inches below the collar bone
d) Over the top rib on the left side

Answer: (b) Push down in the centre of the chest – that is, right between the nipples. You’ll be pushing on bone.

4. How fast should you push?
a) Once per second
b) Twice per second
c) Three times per second
d) As fast as you can.

Answer: (b) Push down twice per second, or about 100 times every minute. An easy way to remember: Push to the beat of the Bee Gees’ 1977 hit “Stayin’ Alive.” (Too young? Ask your parents or check out this video from the American Heart Association.)

5. How hard should you push?
a) Lightly – you don’t want to hurt the person
b) Two inches down
c) As hard as you can

Answer: (b) Push down two inches. That’s pushing hard – for most people that means using all your body weight to push.

6. True or false: If you do it wrong, CPR can harm or even kill a person.

Answer: False. Don’t hesitate to do CPR; you are helping, not harming. You may break the person’s rib, but that doesn’t matter if it helps them survive.

7. When you perform CPR on a person in cardiac arrest, what are you actually doing?
a) Circulating blood to the organs
b) Trying to restart their heart
c) Killing time

Answer: (a) By compressing the heart you’re keeping the blood circulating – and moving life-giving oxygen and nutrients through the person’s body until they can get emergency medical care. In rare cases the person’s heart starts beating again during CPR, but that is not the main purpose.

8. If you use an automated external defibrillator (AED) along with performing CPR, how much can you increase the person’s survival chances?
a) Zero
b) Up to 10 per cent
c) Up to 75 per cent

Answer: (c) Using an AED along with CPR can increase a person’s chances of survival up to 75 per cent.


HELP US RESTART MORE HEARTS

Fund public access to AED units that increases chances of survival up to 75% when used in combination with CPR in the first few minutes of cardiac arrest.


Donate today and save lives. Please give generously>

9. Where can you find an AED?
a) In many community centres and sports venues
b) In public libraries and malls
c) In many office buildings
d) In train and transit stations
e) All of the above

Answer: (e) All of the above. Start looking around in your daily routine and note where you see AEDs. You never know when you’ll need one.

10. How can you learn CPR?
a) Take a course in your community
b) Learn at home with a CPR Anytime Family&Friends kit
c) Watch the zombies in this video
d) All of the above

Answer: (d) All of the above. So what are you waiting for?

Find a CPR course near you.

 

 



comments powered by Disqus